Fugen profi bázisugró, ejtőernyős, ismert wingsuit flyer. A levegő, a magasság egyszerre a hobbija és a hivatása, a tárgyalt képsoron síléccel a lábán, 6500 méteres magasságból zuhan lefelé, az Alpok lejtőire egy sornyi „balettmozdulat” végrehajtása után érkezik, lesiklás közben néha megrepteti magát.

Az ugrás alapötlete 2018-ra datálódik, tehát négy év kellett ahhoz, hogy 2022 márciusában elkészítsék a végső felvételeket. Fugen Dubajban edzett, Vincent Cotte operatőrrel 150-szer ugrottak ki egy repülőből a sivatag felett, ő pedig minden egyes alkalommal felcsatolt, és gyakorolta az égi síelést. Némi keresgélést követően Franciaországban találták meg a megfelelő forgatási helyszínt, a Felső-Savoya megyében található La Clusaz síközpontra esett a választás.

fred fugen légibalett

Fotó: Red Bull Content Pool

A légi balett koreográfiája 45 másodpercre volt begyakorolva, ehhez 4 ezer méternyi szabadesésre volt szükség. Mivel a La Clusaz csúcsa 2500 méteren van, 6500 méter magasra kellett emelkedni. Ilyen magasságban a levegő ritka, ezért oxigénre van szükség, de Fugen köszönte, nem kért belőle. Azt mondta, hogy a palack korlátozná a mozgásban.

Az eredeti ötlet szerint egy helikopter vitte volna fel a stábot, de nem találtak pilótát, aki ilyen magasságba szállította volna őket – ekkor jött az ülőlift és a hőlégballon ötlete. Fugen fél órát üldögélt a liftszékben, mire megfelelő magasságba értek, állítása szerint vicces volt.

A kétperces videó elkészítéséhez négy nap és tizenöt ugrás kellett, az első helyszíni edzés és a felvételek között három hónap telt el. Fugen azt mondta, hogy a nem igazán optimális körülmények ellenére a produkció jól sikerült, és közölte: elégedett a végeredménnyel.