“A báránykolbászt egy helyi hentes készíti” – tophütte Schladmingban
A Krummholzhütte a Hauser Kaiblingon található, télen a kezdő síző, nyáron a kezdő túrázó is eléri. A kolbászukról Christina Erhardt tulajdonost kérdeztük.
Tipikus helyi ételek nélkül nincs étlap?
Szerintünk nincs, mivel számunkra roppant fontos, hogy a régióra jellemző, házilag készített ételeket szolgáljunk fel. Ez része a fenntartható vendéglátásnak, miként az is, hogy kizárólag osztrák hústermékekkel és rengeteg osztrák biotermékkel dolgozunk. Az alapanyagok nagy részét a környék gazdaságaiból szerezzük be, de fogásaink közt egyéb osztrák régiók jellegzetes ételei is megtalálhatóak. Az alapot természetesen az adott helyszínről szerezzük be.
Az ételeket tekintve: melyik fogás jellegzetes helyi?
Például a báránykolbász, amit gyömbéres káposztasalátával, burgonyával és áfonyás mustárral adunk, illetve a serpenyőben felszolgált császármorzsa alma- és szilvaszósszal.
A kolbászt is házilag töltik, itt a konyhán?
Nem. Egy helyi hentes készíti, kizárólag nekünk. Tehát ez más hüttében nem is kapható.
Amennyiben változik az étlap, mi az, ami nem kerülhet le róla?
A kaspressknödelsuppe, ez egy kiadós marhahúsleves gombóccal, illetve a kasnockerl, no meg a császármorzsa, a kaiserschmarr.
Mitől lesz lila a kaiserschmarr?
Az nem a sima hanem a schwarzbeerkaiserschmarrt. A belekevert szedertől változik meg a tészta színe.
Símagazin vagyunk, az utolsó kérdés mellett nem csúszhatunk el. A szakácsok és a pincérek a téli szezonban síelhetnek, vagy nincs rá lehetőségük?
Természetesen mehetnek síelni. Annyira, hogy tőlünk kapják a szezonbérletet.
SKIPLUS GALÉRIA
AMIT KÜLÖNÖSEN SZERETTÜNK:
- a már említett báránykolbász,
- a borjúragu
- és a szederrel készített császármorzsa.
Térképen:
HÜTTEAJÁNLÓ
Négy évszakos vendéglátóhelyekről írunk, melyben jártunk, kipróbáltuk, és jót is ettünk ott. Faxnimentes helyi ételek, frissen panírozott rántott hús, kézzel húzott rétes tészta. Darab-darab étkezdékről nem írunk, azokból minden sarkon van négy, és bárki megtalálja. A jót keressük, és ha megtaláljuk, közöljük.