A Lungau központjának tekinthető Tamswegtől alig 40 kilométerre található a Schliereralm. Ha megfelelő időben érkezünk, belemerülhetünk a vajkészítés rejtelmeibe.
Lungaut átszövik a túrautak, az ösvények mentén tavak, patakok, vízesések, és jobbnál jobb hütték találhatók. A Schlierersee partján álló Schliereralmban évtizedes hagyomány, és heti többszöri program a vajkészítés. A köpülésről és az ételekről a hütte tulajdonosát kérdeztük.
Jellegzetes helyi ételek nélkül létezhet étlap?
Nem. Mi erre nagy hangsúlyt fektetünk.
Részletesebben?
Kaiserschmarrn, azaz császármorzsa természetesen van. Almaszószt és szilvát is adunk mellé. Készítünk rahmkochot, ami egy sűrű, vajas, tejszínes, fűszeres, lágy és törhető édesség. (A Prebersee mentén az idegenvezető azt mondta, Lungauban ezt tonnaszámra eszik a gyerekek – a szerk.) Friss pisztráng, vajban sült wiener schnitzel, illetve szarvasgulyás mindig van az étlapon.
Az alapanyag helyi termelőktől érkezik?
Igen, és ez fontos is. Amit nem a saját gazdaságunkban termelünk meg, azt helyi termelőktől szerezzük be.
Miként azt láttuk: a tejből sajt, tejszín és vaj készül. A vajkészítés napi feladat?
Régebben minden második nap készítettem vajat, most viszont csak hetente kétszer.
A vendégek vehetnek belőle?
Nem, már nem. Kizárólag saját fogyasztásra és felhasználásra készítjük.
Mióta készítenek vajat? Most egy gép segítségével készül, de tán nem volt mindig így.
1980 óta készítek vajat, az anyósom 1960-ban kezdte. Géppel sokkal gyorsabb, mint kézzel. Ami régebben egy egész álló napba telt, azt most fél óra alatt megcsinálom.
SKIPLUS GALÉRIA
Amit különösen szerettünk:
- a spätzle erdei gombával és
- a szarvasragu
Térképen a Schliereralm:
HÜTTEAJÁNLÓ
Négy évszakos vendéglátóhelyekről írunk, melyben jártunk, kipróbáltuk, és jót is ettünk ott. Faxnimentes helyi ételek, frissen panírozott rántott hús, kézzel húzott rétes tészta. Darab-darab étkezdékről nem írunk, azokból minden sarkon van négy, és bárki megtalálja. A jót keressük, és ha megtaláljuk, közöljük.