Szilvás gombóc a nagymama receptje alapján – egyszerű fogások Kranjska Gora főterén, a Pino Alpinóban
A szlovén-olasz-osztrák hármas határ közelében fekvő Kranjska Gora főterén (a sípályáktól gyalog négy percre) található a Pino Alpino panzió, étterem és borbár. Maj Suhadolnik séf ars poeticája könnyen megjegyezhető: legyen egy fogás egyszerű és ízletes.
Jellegzetes helyi ételek nélkül elképzelhető a szálloda éttermének az étlapja?
Nem. A Pino Alpinóban tipikus helyi ételeket készítünk, de némi csavarral. Minden egyes fogásra ráütjük a konyhánk jellegzetes vonásait, az egyik menüsorunknak éppen ezért adtuk a “The Old Meets the New” nevet, ezzel is jelezve, hogy szeretünk a helyi alapanyagokkal és fogásokkal kísérletezni, és rendhagyó módon bemutatni azokat. Ezzel együtt nem korlátozzuk magunkat a tipikus szlovén fogásokra, a konyhánkon érződnek az osztrák és az olasz hagyományok is, ám az ételeinkben mindig van valami egyedi.
Pontosítsunk: melyik fogásokról van szó?
Például a bécsi szeletről vagy a tésztáinkról. Az étlapunkat évente legalább egyszer megváltoztatjuk, nyári és téli változat is van, de időnként bekerül egy-egy új fogás. Ami biztosan van az étlapunkon, az a kézzel gyúrt szilvás gombóc. Ez a nagymama receptje. Büszkék vagyunk erre a fogásra, főleg, hogy nem túl gyakran látni más éttermek étlapjain.
Megoldható, hogy a környékről szerezzétek be az alapanyagokat?
Igyekszünk minél több alapanyagot itt helyben beszerezni. Ha nem tudjuk, akkor körülnézünk a határon túl is. Itt vagyunk a szlovén-olasz-osztrák hármas határnál, bizonyos alapanyagokért átlépjük a határt.
Az itt dolgozó szakácsok és pincérek síelhetnek a téli szezonban?
Persze. Megvan a lehetőségük, és élnek is vele. A Pino Alpino vezetője mindig is imádott síelni, korábban síedző volt, így bizonyos értelemben magától értetődő, hogy a személyzet is síelhet. Már persze az a kolléga, aki szeret síelni.
SKIPLUS GALÉRIA
Amit különösen szerettünk:
- a carbonara spagetti,
- a pisztráng,
- és a kacsamell
Térképen a Pino Alpino:
HÜTTEAJÁNLÓ
Négy évszakos vendéglátóhelyekről írunk, melyben jártunk, kipróbáltuk, és jót is ettünk ott. Faxnimentes helyi ételek, frissen panírozott rántott hús, kézzel húzott rétes tészta. Darab-darab étkezdékről nem írunk, azokból minden sarkon van négy, és bárki megtalálja. A jót keressük, és ha megtaláljuk, közöljük.
Kapcsolódó