Tipikus helyi és tipikus szlovéniai ételek nélkül nincs étlap?

Nincs, mert a Kosobrin története tipikus szlovén ételekkel kezdődik. Tizenöt év során néhányszor már szembe kellett néznünk azzal a kérdéssel, hogy elvigyük az étlapot a népszerűbb ételek irányába, és a megszokottabb vásárlói igények felé húzzunk, de a mi utunk nem ez, hanem az, hogy hagyományos ételeket kreáljunk, épp ezért kerülhet egyre több féle ragu az étlapra. Hogy az irány nem rossz. azt az is bizonyítja, hogy egyes ételeink megkapták a Kranjska Gora Finest díjat.

Mi az étterme jellegzetes étele, amit mindig az étlapon tart?

Hmm… jota mindig van (húsos, savanyú káposztás raguleves), ajdovi žganci (hajdinakása) és áfonyás rétes mindig van.

Van rá lehetőség, esetleg cél-e, hogy az alapanyagokat helyi termelőktől szerezzék be?

Mindig igyekszünk minél több helyi terméket beszerezni. A tejtermékek, a hústermékek, a házi kenyérhez használt liszt 100 %-ban helyi. De a pörköltekhez sok zöldségre is szükségünk van, és nehéz mindig helyi termékeket találni…

Van olyan alapanyag, például gyógynövények vagy gombák, amit magatok szedtek az erdőben?

Néhány fűszernövényt magunk nevelünk, de egy törvényi szabályozás értelmében nem szabad saját szedésű gombákból és bogyókból főzni az étteremben, ezeket csak az otthoni konyhában vehetjük elő.

A szakácsok és a pincérek síelhetnek a téli szezonban, vagy erre nincs lehetőségük?

A szakácsunk, Miha imád snowboardozni, és egy hosszú munkanap után én is szeretek síelni, mások pedig csak simán egy sétával vezetnek le egy hosszú napot. Vigyáznunk kell magunkra, a tél hideg, a munka sok.

SKIPLUS GALÉRIA

Amit különösen szerettünk:

  • a jota, és
  • a rétes

Térképen a Kosobrin: