Tehát alig 12 kilométerre a Grosseck-Speiereck síközponttól, és 28 kilométerre Obertauerntől. A város főterén található Gasthof Gellnwirt aljában a főszerepet a belsőségek kapják, de mellékszerepben némi pucc is befért a konyhába. Felesleges okoskodás nélkül.
Tamsweg Lungau központja, főterén ódon épületek sora. A téren pizzéria és kocsma, illetve a Gellnwirt fogadó, ahol apróra nyesik a belsőségeket. Az étteremről a tulajdonost, Verenát kérdeztük. Gombaszedés után.
Tipikus helyi ételek nélkül nincs étlap?
Nincs. A szívünknek két csücske van: a modernizált vendéglős, éttermi fogások és a helyi, tradicionális ételek. Több családi receptünk is van, még a nagyanyáinktól.
Például?
A „Beuschel”, ami jellegzetes osztrák étel. Egy belsőségekből főzött ragu, benne van a disznó szíve, veséje, tüdeje. Ha szűkítem a kört: főzünk hasenöhrlt, ezek könnyed tésztából sütött, töltött párnák. Sós és édes variáció is van. Ősszel pedig készítünk lungauer schöpst, ez báránysült gombóccal, krumplival és mindenféle más körettel. Órákon át sütjük, forgatjuk a húst, majd az asztal közepére helyezzük, és mindenki vehet belőle. Élmény ez, így enni.
Melyik a leginkább jellegzetes fogás? Amit sosem vennél le az étlapról.
A beuschl és a schöps! Séfünk, Martin imád húsokkal dolgozni, a beuschl pedig a bécsi szelet mellett a legnépszerűbb étel. Nincs olyan évszak, hogy ez ne szerepelne az étlapon. Ezeket még délután, a déli és az esti szerviz között is felszolgáljuk.
Van rá esély, illetve: cél, hogy helyi termelőktől vásárolják az alapanyagokat?
Igen, és nagyrészt meg is tudjuk ezt tenni. A marha, a borjú és a csirke helyi bio tenyésztőktől és hentesektől érkezik, a szintén bio sertés és a pulyka viszont Tirolból. De Lungauban bárki tud jó húshoz jutni. Vannak kisebb termelői piacok, ahova bárki el tud menni vásárolni.
A szakácsok és a pincérek síelhetnek a téli szezonban, vagy nincs rá lehetőségük?
Naná! Lungauban vagyunk, lungauiak vagyunk, mondhatni a lejtőkön nőttünk fel. Nem is kérdés, hogy a szakácsok és a pincérek síelhetnek, persze hogy szabad nekik. A hó és a tél a vérünkben, a génjeinkben van. Télen síelünk, nyáron túrázunk. Rémesen egyszerű.
SKIPLUS GALÉRIA
AMIT KÜLÖNÖSEN SZERETTÜNK:
- a belsőség és a
- a tatár
Térképen a fogadó:
HÜTTEAJÁNLÓ
Négy évszakos vendéglátóhelyekről írunk, melyben jártunk, kipróbáltuk, és jót is ettünk ott. Faxnimentes helyi ételek, frissen panírozott rántott hús, kézzel húzott rétes tészta. Darab-darab étkezdékről nem írunk, azokból minden sarkon van négy, és bárki megtalálja. A jót keressük, és ha megtaláljuk, közöljük.