Gyúrják a tésztát, pedig meg is vehetnék – tophütte a szlovéniai Soriska Planina hegyi központban
Négy évszakos vendéglátóhely található a Bohinji-tó feletti Soriska Planina sí- és túraközpontban. A hütte emeletein apartmanokat, az étterem felett hotelszobákat rendeztek be, de sátrazásra is van lehetőség.
Soriska Planinára felérni nagyjából 15 percnyi autózás Bohinjska Bistrica felől. A hegyi központban nyáron a túráé és a biciklié, télen a síelésé a főszerep. A pálya alján hütte (Brunarica), 50 méterrel lentebb szálloda áll. Fentebb házias konyha és kiadó szobák, lentebb bisztróételek és butikhotel, neve Lajnar. Az ételekről és a konyháról Polona Goliját, a Soriska Planina tulajdonosát kérdeztük.
A környékre jellemző fogások nélkül nincs étlap?
Nincs, mivel fontos számunkra, hogy megmutassuk a helyi ételeket és a vendégek megismerjék a regionális gasztronómiai hagyományokat. A fenntartható turizmus egyik lényege, hogy a helyi jellegzetességek megőrizve szolgáljuk ki a vendégeket.
Milyen ételekről van szó?
Hagyományos szlovén ragu mindig van az étlapon, ez a jota (savanyú káposztás, krumplis, kolbászos egytálétel), miként ričet (árpagyöngy, füstölt hús) és golaž (tehát gulyás, általában szarvasból) is. Nap mint nap készítünk strukljit, ami egy kézzel sodort gombóc mindenféle töltelékekkel, például sajttal vagy krumplival. Az ajdovi žganci, tehát a hajdinakása sem maradhat le az étlapról, és bár egy kicsit távolabbról érkezik, de kranji kolbász is mindig van a menüsoron. Réteseket is mindig sütünk, többek közt almásat, túrósat vagy áfonyásat. Áfonya és alma nagyon sok terem a környéken.
A felsorolt ételek közül melyikek a legnépszerűbbek?
A rétesek és gombócok. Megdolgozunk a tésztával, pedig lehetne venni előkészítettet is. Csakhogy ez jobb.
Megoldható, hogy az alapanyagok nagy részét közeli termelőktől szerezzétek be?
Már most is nagy erőfeszítéseket teszünk, hogy minél több alapanyagot a környékről vásároljunk. Számos beszállítónk a Bohinj-völgyből hozza az áruját, de a másik irányba, Cerkno felé is vannak termelők, akiktől vásárolunk. Az alapanyagoknak több mint a fele helyi termelőktől származik. Jó lenne ezt tovább növelni, de a mezőgazdaság nehéz időket él Szlovéniában, így a közeljövőben nem számítunk változásra.
A szakács télen síelhet?
Minden alkalmazottunknak engedélyezett a síelés, sőt ingyenesen használhatják a felvonót, de főszezonban nincs idejük síelni. A többi síelőt kell kiszolgálniuk.
SKIPLUS GALÉRIA
– – –
AMIT KÜLÖNÖSEN SZERETTÜNK:
- a hajdinakása,
- a strukjli
- és a vadragu.
Út Bohinjból:
HÜTTEAJÁNLÓ
Négy évszakos vendéglátóhelyekről írunk, melyben jártunk, kipróbáltuk, és jót is ettünk ott. Faxnimentes helyi ételek, frissen panírozott rántott hús, kézzel húzott rétes tészta. Darab-darab étkezdékről nem írunk, azokból minden sarkon van négy, és bárki megtalálja. A jót keressük, és ha megtaláljuk, közöljük.