Mi alapján választották ki, hogy melyik síközpontok kapnak fejlesztési támogatást? 

Nyílt pályázatot hirdettünk, melyre bárki jelentkezhetett, aki 4 millió euró feletti beruházási összeggel rendelkezett. Szlovénia társfinanszírozóként vesz részt a hegyvidéki központok fejlesztéseiben, a társfinanszírozásnak az anyagiakon túl egy feltétele volt: 90 napos működés a nyári szezonban. A projekt lényege, hogy a központokat egész éves működésre állítsuk át. A hegyvidéki közlekedést tekintve az ülőliftek üzemeltetése számít a leginkább környezetkímélőnek, ugyanis ezek működtetése jár a lehető legkevesebb szén-dioxid-kibocsátással. Illetve: az építkezés sem igényel jelentősebb természeti beavatkozást. 

Melyik központok kapnak pénzt?

Tíz hegyi központot választottunk ki, később Kranjska Gora lekerült a listáról, ugyanis feltétel volt az építési engedély és a beruházás 2023 végéig történő befejezése. Nekik ez nem jött volna össze. Sikeresen szerepeltek a pályázaton Mariborsko Pohorje, Trije Kralji, Kope, Golte, Velika Planina, Krvavec, Cerkno és Rogla.

kabinos lift vogelen

Kabinos lift Vogelen

A sífelvonók fejlesztésén túl: elképzelhető, hogy Krvavec és Vogel egyszékes felvonóit megtartják a múlt élő emlékének némi felújítással?  

Egyelőre nincsenek ilyen terveink, ugyanis a legfontosabb az utasszállítás biztonsága.

Van rá esély, hogy új pályákat nyitnak a síközpontok, és átszabják a pályatérképeket?

Bizonyos új pályákat nyitunk majd, de a fejlesztések során inkább a nyári működés kap hangsúlyt, ezért a felvonók renoválásán túl másféle szolgáltatások kapnak hangsúlyt: biciklipályákat, zipline-okat építünk, lesznek nyári szánkópályák, kijelölünk új túraútvonalakat, illetve hangsúlyt kap a gasztronómia is. A felvonók fejlesztése miatt végre azok is feljuthatnak a hegyekbe, akik egészségügyi vagy egyéb okokból nem tudnak saját maguk feltúrázni. Élvezhetik a kilátást és a friss hegyi levegőt egy másfajta, modernebb környezetben. 

Van olyan szlovén síközpont, amit a többihez képest kiemelten kezelnek?  

Nem, mindegyik fontos számunkra, a nagyok és a kicsik is. A kicsiknél főleg a gyerekek és a kezdők tanulnak meg síelni, a nagyobbak viszont méretükben már a külföldi közepes méretű központokhoz hasonlítanak. Szlovéniában nagyrészt helyi vendégek lepik el a sípályákat, ezért a nagyobb városok közelében lévő síterepek a leglátogatottabbak: Kranjska Gora, Mariborsko Pohorje, Krvavec és Rogla, majd Vogel, Cerkno, Kanin, Golte és Kope következik.

(Fotók: Slovenian Tourist Board)