Loutitt és Lundby az első ugrás után döntetlenre állt, de a kanadai egy 136,5 méteres második ugrással, és az ezzel elért 133,5 ponttal elhúzott norvég versenytársa mellett. „Azóta álmodtam egy világbajnoki aranyéremről, hogy elkezdtem a síugrást – idézi a sportolót a Ski Jumping Canada. – Emlékszem az amerikai Lindsey Vanre, amikor megnyerte az első női síugró világbajnoki versenyét Norvégiában. Már akkor azt reméltem, hogy én is egyszer dobogós leszek.”

Loutitt közölte, hogy még nem igazán tudatosult benne, hogy aranyérmes lett, de úgy véli, hogy győzelme nemcsak számára, hanem a kanadai síugró közösség számára is fontos. 

Loutitt arról is beszélt, hogy a szlovéniai Planicában otthon érzi magát, ugyanis mióta a WinSport bezárta a sáncait Kanadában, kénytelenek Szlovéniában edzeni. „Bizonyos értelemben olyan érzés, mintha hazai verseny lenne” –közölte még a verseny elején. A síugró idei versenyszezonja eddig erősre sikerült: ő az első kanadai nő, aki januárban a japán Zaóban rendezett versenyen normál sáncon megnyerte a síugró világkupát, februárban pedig ő lett szintén az első kanadai nő, aki junior világbajnoki címet szerzett a bostoni Whistlerben.

A Planicán rendezett világbajnokság női nagysánc harmadik helyezettje a német Katharina Althaus lett 235,9 pontos eredményével. 

(via Calgary CTV News)