Síelésre fókuszáló magazinként nyáron is az aktív programok felé hajlunk, nyár esetén ez a túrázás és a biciklizés.

  • Salzburg hegyein több száz kilométernyi különböző nehézségű túraútvonal tekereg,
  • a flow trail pályákat nyáron ellepik a mountainbike-osok,
  • az e-bike-osokra pedig külön infrastruktúrát építettek az utóbbi nyolc évben, Bike Energy néven ingyenes töltőállomások tömkelege található a hegyeken és a völgyekben is. Többnapos biciklitúrákkal bejárható egy-egy régió, és még a csomagot sem feltétlenül kell a hátizsákban ciggelni. 

E-bike

Az egyik legnépszerűbb e-bike útvonal 123 kilométer hosszú, és Maria Alm, Dienten és Mühlbach településeken keresztül visz át. Az utat erdők és rétek szegélyezik. A trail pályák közül érdemes megemlíteni a „Nani & Mariedl” öt kilométerét. A pályák a Bürglalm hegyi állomás felett kezdődnek, és 572 métert haladnak lefelé, a terep buckás, vonalvezetése hullámos, és dugig van szűk kanyarokkal.

Népszerű útvonal még a King’s Tour (Königstour), ami négy hegyi szakaszon szeli át a régiót, érintve a 2015-ös Ironman vébé útvonalát.

Salzburg tartomány turisztikai irodája sorba rendezte régiónként a jobb útvonalakat, ezeket itt érdemes átböngészni. A lista nem tartalmazza a könnyített tekerést, avagy: a lustábbaknak / kényelmesebbeknek / slow-utazóknak megvan a lehetősége, hogy három-négy éjszakával megszakítva, hüttéről-hüttére haladva mennek végig egyes útvonalokon, és ha igénylik, még a csomagjaikat is viszik egyik helyről a másikra. Ugyanez a szolgáltatás nemcsak a tekerőknek, hanem túrázóknak is jár, ha kérik és fizetik. 

Túrautak

A fentebb említett szolgáltatást általában azok veszik igénybe, akik viszonylag nagy távolságokat tesznek meg egy-egy éjszakai megálló között, és nem akarják a több száz (vagy akár 1000 méteres) szintezés közepette cipelni a hátizsákjukat. Az efféle túrák közül az egyik közkedvelt a Saalachtaler Rundweg (angolul hivatalosan Saalachtaler High Trail) tengernyi panorámaponttal, a környék egykori bányászainak ösvényeivel, és persze patakokkal, rétekkel, hűs erdőkkel. A túratáv 68 km,  június közepétől szeptember közepéig hatnapos csomagban foglalható. 

Ehhez hasonló, de jóval hosszabb menet a Pinzga Hatscha, mely közel 400 kilométeren keresztül vezeti a túrázókat hat pinzgaui régióban. A 15 szakaszon könnyen járható ösvények és magashegyi szakaszok váltják egymást. Szállásokat érdemes előre foglalni, július közepére már kevés a szabad hely a nyomvonalat övező hüttékben. 

Érdemes körülnézni még a Hochkönig (régiós túrák itt) és Kaprun környékén, a könnyedebb sétatúrákat kedvelőknek pedig a Fuschlsee régió vagy a Wolfgangsee vonzáskörzetében. Rövidebb, egynapos, de kimerítő túrák miatt a Hohe-Tauern Nemzeti Parkot (a Panorama Trail a legnépszerűbb útvonal) érdemes felkeresni, mely Közép-Európa legnagyobb természetvédelmi területe.

Salzburg tartományban 550 hütte, 22 kiépített fürdőtó és több mint 60 szabadtéri strand található. A Wolfgangsee vizén működik Ausztria legnagyobb belvízi flottája, ez idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. A 33 méter hosszú Kaiser Franz Josef I. nevű gőzös nosztalgiahajóként ma is használatban van.

(Kiemelt kép: Hochkoenig Tourismus)