Karrar Haidri, a Pakisztáni Hegymászó Egyesület munkatársa közölte, hogy vizsgálatot indítanak Mohamed Hasszan serpa július 27-i halálával kapcsolatban. A Sky News emlékeztet: hegymászók tucatjai kerülték ki őt a K2 csúcsa felé igyekezve, miután Hasszan súlyosan megsérült egy szerencsétlen zuhanás során.

Mindez aznap történt, amikor Kristin Harila norvég hegymászó segítőivel megmászta a K2-t. Harila 92 nap alatt jutott fel a tizennégy nyolcezres mindegyikére, ami új rekordnak számít. (Eddig Nirmal Purja nepáli mászó tartotta a rekordot, ő kicsit több mint fél év alatt mászta meg a nyolcezreseket.)

a nyolcezresek második legmagasabbja, a K2

A K2 csúcsa / Fotó: Unsplash

Dicsőség és halál

A K2  a világ második legmagasabb hegycsúcsa, július 27-én majdnem száz ember jutott fel rá. Kristin Harila egy volt köztük, eredményére viszont ferde szemmel néz a hegymászóvilág. Ennek egyik oka

  • Hasszan halála,
  • a másik, hogy Harila a korábbi rekorderhez, Nirmal Purjához hasonlóan pótlólagos oxigénnel, illetve jelentős asszisztenciával mászott.

Harila ráadásul éppen  a sikeres csúcsmászást ünnepelte, amikor a csúcsra vezető úton többen is kikerülték a haldokló teherhordót anélkül, hogy egy fikarcnyi segítséget nyújtottak volna. Sőt, az is szóba került, hogy ő és csapata is éppen így tettek.

Az incidensről publikáltak egy videófelvételt, a szemtanúk történetével együtt pedig nagyjából kirajzolódik a kép. Hasszan szintben 150 méterrel volt a csúcs alatt, amikor zuhant néhány métert. Visszahúzni ugyan sikerült a köteleknek köszönhetően, de ettől a ponttól kezdve mentőakcióra lett volna szükség, ami egész egyszerűen elmaradt. A többi mászó és a serpák is átléptek a férfin, akit a szemtanúk szerint még meg lehetett volna menteni.

Osztrák és német szem vs. Harila

Az osztrák Wilhelm Steindl és társa, a német Philip Flaemig aznap szintén a csúcsra igyekezett, de az időjárási körülmények miatt megszakították a mászást. Steindl és Flaemeig azt mondták, hogy Harila, a társai és a többi mászó sem sem segítettek Hasszannak, állításukat pedig igazolja az a felvétel, amit többek közt a brit Telegraph is közzétett.

A felvételeken látható, ahogy hegymászók tucatjai haladtak el a megsérült Hasszan mellett. Steindl azt mondta, hogy szerinte ha Harila és társai feladják a csúcstámadást, akkor lett volna idő megmenteni a serpát. “Tipikus kettős mérce – közölte az osztrák az AP hírügynökséggel. – Ha én vagy egy másik nyugati alak feküdt volna ott, akkor mindent megtesznek a megmentésükért. Mindenkinek vissza kellett volna fordulnia, hogy a sérültet visszahozza a völgybe.”

Steindl állításának ellentmond Harila nyilatkozata. A hegymászónő a Sky News-nak azt mondta, hogy csapata “órákon át próbálta” megmenteni a férfit. Közölte hogy egyik társuk még az oxigénmaszkot is levette és odaadta Hasszannak, neki ugyanis nem volt sajátja. Hozzátette, hogy a férfi fejjel lefelé lógott egy kötélen, amikor lezuhant egy szűk járatnál, ráadásul “a K2 talán legveszélyesebb részénél”. Harila szerint eleve ők hozták vissza a mászóútra Hasszant, és utána döntöttek úgy, hogy csapatuk kettéválik: ő és kísérője, Tenjen Lama Sherpa folytatták útjukat a csúcsra, egyéb más részletről viszont nem számoltak be.

A Pakisztáni Hegymászó Egyesület arról nem mondott semmit, hogy a vizsgálatnak mikor lehet eredménye.

Mohamed Hasszan nős volt, feleségével három gyermeket neveltek.